Repost: Kvinnohat vs Manshat

 
Först och främst vill jag bara länka en otroligt bra blogg därmed ett otroligt bra blogginlägg, som måste läsas! Jag tänker redan nu citera något ur inlägget för att ge en liten försmak på vad ni kommer få läsa: 
 
"Hur som helst. Kvinnohat vs. manhat. Vart ska jag börja?
 
Vi börjar med det vanliga och normaliserade kvinnohatet. Kvinnohat innebär inte att det är några män där ute som plötsligt får för sig att de hatar kvinnor och börjar gå runt och misshandla/våldta/döda dem. Det är grundläggande i samhället och i vår kultur. Vi växer upp med det och vi blir upplärda med det - alla människor, inte bara männen.
 
Exempel på kvinnohat - smått som stort: Samhället lär oss från födseln att kvinnor är sämre än män. Att göra något (springa, kasta, prata o.s.v) som en tjej = något dåligt. Pojkar som har stereotypiskt "tjejiga" egenskaper eller intressen blir kallade just "tjejiga", "mesiga" och "bögiga" som om det vore något dåligt. När pojkar slår eller sexuellt trakasserar en flicka så "är han kär i henne" = han får lov att bete sig som ett svin och den utsatta flickan får helt enkelt stå ut med misshandel och kränkningar medan alltihop normaliseras och bortförklaras. Flickor ska vara tysta, lugna, passiva och omhändertagande medan pojkarna ska/får lov att vara gapiga, aktiva, bråkiga och våldsamma. Det här präntas alltså in i oss redan när vi är väldigt små"
 
Hon (s.k. morgonkaffet) tar också upp objektifiering, våld och ideal etc. Hon avslutar dessutom inlägget med hur manshat är en reaktion på kvinnohat:
 
"Nu, vidare till det skrämmande och upprörande manshatet: Manshatet är helt enkelt en reaktion på kvinnohatet. Kvinnohat föder manshat. Det är helt naturligt att hata sina förtryckare och vad de utsätter en för.
 
Manshatet ter sig på det viset att vi kvinnor ser och är medvetna om allt det jag nyss rabblat upp (m.m, m.m) och säger ifrån för att vi är så himla trötta på det! Manshatet dödar ingen. Manshatet skadar ingen. Manshatet är inget samhällsproblem. Det är en reaktion, ofta verbalt eller i skrift, på det förtryckande kvinnohatet."
 
LÄS. 
HÄR hittar ni inlägget.
0 kommentarer